Ważnym elementem naszej działalności jest współpraca ze stałymi klientami w celu zabezpieczenia oddanych nam pod ochronę obiektów przy zastosowaniu zintegrowanych metod zwalczania szkodników IPM.
Działania te realizujemy przygotowując i wdrażając Program Zwalczania Szkodników zgodny z regulacjami HACCP (z ang. - Hazard Analysis and Critical Control Points).
Celem wprowadzanego systemu jest wczesna identyfikacja zagrożeń poprzez stały monitoring i w ślad za tym w razie ich zdiagnozowania podjęcie natychmiastowych działań korygujących zmierzających do likwidacji problemu.
To zintegrowany system działań polegający na Analizie Zagrożeń i monitorowaniu Krytycznych Punktów Kontroli zmierzający do zapewnienia bezpieczeństwa żywności we wszystkich sektorach branży spożywczej i branż z nią związanych.
Konieczność wdrożeniu systemu HACCP została określona ustawą z dnia 11 maja 2001 roku o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 z późn. Zm.), zmienionej ustawą z dnia 30 października 2003r., z której wynika, iż kierujący zakładem lub osoba przez niego upoważniona jest zobowiązany wdrożyć i stosować zasady systemu HACCP. Obowiązek ten w równej mierze dotyczy wszystkich przedsiębiorstw związanych z branżą spożywczą (także hotele, bary, transport, sklepy spożywcze) Przepis obowiązuje od 1 maja 2004 roku.
Zgodnie z obowiązującymi normami każdy przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą związaną z produkcją, przetwórstwem, magazynowaniem, transportem, dystrybucją oraz dostarczaniem produktów spożywczych zobowiązany jest do przestrzegania opracowanych przez siebie instrukcji GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna) i GHP (Dobra Praktyka Higieniczna) Programy te stanowią również punkt wyjścia do wdrażania zintegrowanych systemów zapewnienia jakości, w tym HACCP, IFS, BRC. Oznacza to przestrzeganie wymagań zdrowotnych i higienicznych na każdym etapie dystrybucyjnym.
Ważną częścią każdego z tych programów jest:
- Zabezpieczenie przed szkodnikami (owadami/gryzoniami) i kontrola w tym zakresie.
W przypadku każdego Zleceniodawcy, gotowego podpisać umowę okresową, sugerowaną przez nas z uwagi na wysoką skuteczność zabiegów, podstawą naszej działalności i obsługi klienta jest opracowany program zwalczania szkodników wraz z towarzyszącymi dokumentami tj. protokołami DDD oraz/lub harmonogramem dezynsekcji, deratyzacji, dezynfekcji.
Przyjęty program zwalczania i jego realizacja spełniają warunki wynikające z zasad Systemu Jakości HACCP i współgrają z regulacjami obowiązujących na obszarze Zleceniodawcy. Proponujemy Państwu opracowanie pełnej dokumentacji zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami oferując bardzo elastyczne warunki cenowe i realizacji.